Pekka Halonen

Pekka Halonen

Pekka Halonen (1865–1933) kuuluu Suomen taiteen kultakauden rakastetuimpiin taiteilijoihin. Hänet tunnetaan erityisesti lumisten metsien kuvaajana.

Halonen syntyi lapinlahtelaiseen talonpoikaisperheeseen. Taustastaan huolimatta hän onnistui luomaan loistavan uran taiteilijana, aikana jolloin talonpojat harvoin pystyivät lähtemään taiteentielle. Lahjakkaasta ja ahkerasta taideoppilaasta kehittyi taidemaalari, joka nousi maamme taiteilijoiden kärkijoukkoon.

Suomalaisen kulttuurin luomisessa Halosella oli oma panoksensa – kansallinen itsetuntomme nousi kultakauden taiteilijoiden töiden ja heidän saamansa kansainvälisen maineen myötä.

Pekka Halosen ateljeekoti sijaitsee Tuusulanjärven rannalla. Halosenniemi on jo vuosikymmenten ajan toiminut museona, ja siellä voi tutustua Pekka Halosen elämään ja taiteeseen vuoden ympäri.

www.halosenniemi.fi

Viimeinen kuva Pekka Halosesta vuodelta 1931 Halosenniemen ateljeessa.
Kuva Tuusulan museon kuva-arkisto/Pekka Halosen seura. Kuvaaja Uuno Kailas

Taiteilija asettautuneena omaksi muistomerkikseen kummelin päälle keskellä Tehin selkää Päijänteellä 1910-luvulla. "No nyt voitte ikuistaa", hän sanoi kavuttuaan ensin pitkän aikaa sen päälle.

Kuva Tuusulan museon kuva-arkisto/Pekka Halosen seura.

Pekka Halonen poseeraa maalaustelineen ääressä Halosenniemen ateljeessa 50-vuotissyntymäpäivien kunniaksi vuonna 1915.
Kuva Tuusulan museon kuva-arkisto/Pekka Halosen seura