Syyskokous Halosenniemessä 29.11.2022

Posted on

Pekka Halosen seuran vuosikokous on Halosenniemessä tiistaina 29.11. klo 18 alkaen. Ohjelmassa on Anni ja Hilda -esitys sekä tutustuminen Halosenniemen näyttelyyn ”Soiva Halosenniemi”.

Anni ja Hilda

Tilaisuus alkaa Anni ja Hilda -esityksellä, jossa kilpailevien kartanoiden, Vanhankylän ja Järvenpään, tyttäret Anni Åström ja Alfhild Ehrström muistelevat ja tarinoivat 100 vuoden takaisia asioista Tuusulanjärven rannoilta. Tarinoiden lomassa Anni ja Hilda innostuvat myös laulamaan ja soittamaan pianoa.

Annin ja Hildan hahmojen takana ovat tuusulalaiset musiikin ammattilaiset ja paikallisoppaat Taina Piira ja Tuula Saarensola. Taina on oopperalaulaja, laulupedagogi ja kuoronjohtaja. Tuula on kirkkomuusikko, monipuolinen soittaja, laulaja ja kuoronjohtaja.

Syyskokous

Vuosikokouksessa käsitellään muun muassa vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valitaan seuran hallitus ja puheenjohtaja.

Halosenniemen näyttely

Soiva Halosenniemi -näyttelyssä Halosenniemen vieraana on joukko suomalaisia eturivin muusikkoja, jotka ovat säveltäneet omat musiikkikappaleensa Pekka Halosen maalauksen innoittamana. Talossa soivat Erja Lyytisen, Lasten Hautausmaan, Laineen Kasperin, Emmi Schwartzin, Anna Inginmaan ja Viikatteen uudet sävellykset. Musiikkiantia täydentävä näyttelykokonaisuus on valittu Tuusulan kunnan eri taidekokoelmista. Lisäksi näyttelyssä on Gyllenbergin säätiöltä lainattu Pekka Halosen herkkä Soittotunnin jälkeen -maalaus.

Tervetuloa vuosikokoukseen kaikki Pekka Halosen seuran jäsenet!

Stipendi Pekka Halosen akatemian opiskelijalle

Posted on

Pekka Halosen seura myönsi Keudan Pekka Halosen akatemian vuonna 2022 valmistuvalle opiskelijalle Minna Kesolle 200 € stipendin. Hän valmistui valokuvauksen suuntautumisen linjalta. Lopputyönäyttely pidettiin Helsingin Kaapelitehtaalla 28.5.–5.6.2022. Näyttelyssä Minna Keson teoskokonaisuus ”Sellaisena kuin sen muistan” osoitti ammatillista kunniahimoa, osaamista ja sitoutumista työhön. Pekka Halosen akatemian näyttely: Minna Keso

Pekka Halosen Akatemian lopputyönäyttely on vielä tutustuttavissa verkossa osoitteessa phaopiskelijat.keuda.fi/

Pekka Halosen seura kiittää Keudan Pekka Halosen akatemiaa ja toimialajohtaja Inga Sihvoa yhteistyöstä.

Vuosikokous 30.3.2022 Halosenniemessä

Posted on

Seuran vuosikokous pystyttiin järjestämään pitkästä aikaa Halosenniemessä koronapandemian jo vähitellen hellittäessä. Myös Halosenniemen puoli vuotta kestänyt kunnostustauko on pitänyt museon ovet suljettuina maaliskuun alkuun asti. Paikanpäällä oli 15 seuran jäsentä.

Vuosikokouksesa käsiteltiin seuran vuoden 2021 toimintakertomus, tilinpäätös, tase sekä toiminnantarkastajien lausunto, jotka kokouksessa vahvistettiin.

Kokouksen jälkeen seuran sihteeri Tarja Kärkkäinen esitteli Halosenniemessä tehtyjä kunnostustöitä. Rakennuksessa päivitettiin lämmitys-, valaistus- ja turvajärjestelmiä. Myös talon tulisijoja kunnostettiin. Lämpöpatterit vaihdettiin turvallisiin ja tehokkaampiin. Näyttelyvalaistus vaihdettiin nykyaikaiseksi. Kesän aikana tullaan kunnostamaan talon ulkoseiniä ja syksyllä on työt jatkuvat ateljeen ikkunan ja sisäseinien osalta. ”Taiteilijaelämää Halosenniemessä” -näyttelyssä esitellään kesän ajan Halosten perhe-elämää Pekka Halosten maalausten ohella.

Vuosikokouksen päätöksiä 23.11.2021

Posted on
Pekka Halosen seuran vuosikokous pidettiin 23.11. Taiteilijakoti Erkkolassa. Kokouksessa käsiteltiin tulevan vuoden jäsenmaksut, toimintasuunnitelma, talousarvio sekä hallituksen ja puheenjohtajan valinnat. Kokouksen päätteeksi tutustuttiin ”Lapsuuden joulu” -näyttelyyn, jossa on esillä jouluisia alkuperäiskuvituksia Martta Wendeliniltä ja Rudolf Koivulta.
Seuran jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan: henkilöjäseniltä 20 €, yritysjäseniltä 200 € ja yhdistyksiltä 40 €.

Toimintasuunnitelmassa huomioidaan seuran mukanaolo Halosenniemen museon kehittämistyössä. Seura tukee ja avustaa Halosenniemen museon tutkimus-, näyttely- ja julkaisutoimintaa, hankkii mahdollisuuksien mukaan Pekka Halosen taidetta sekä Halosen taiteen tutkimista tukevaa maisemataidekirjallisuutta. Seura järjestää yhteistapaamisia aiheeltaan ja sijainniltaan läheisten taiteilijaseurojen, taiteilijakoteihin liittyvien yhdistysten kanssa tai muiden paikallisyhdistysten kanssa.

Seura tarjoaa taidekokoelmaansa lainattavaksi ammatillisesti johdetuille museoille Halosenniemen museon välityksellä. Kokoelmaan pohjautuvan näyttelyn kuljetuskustannuksiin voi hakea seuralta avustusta. Seura voi myöntää stipendin lopputyön tai muun vastaavan opinnäytetyön perustella.

Vuoden aikana seura osallistuu Pekka Halosen syntymäpäivän (23.9.) viettoon, jolloin myös käydään taiteilijan haudalla. Huomioidaan toiminnassa Halosenniemen juhlavuosi, vuonna 2022 tulee 120 vuotta rakennuksen valmistumisesta. Tutkitaan mahdollisuuksia hankkia Pekka Halosen maalaus juhlavuonna. Varaudutaan seuran asunnon remontointiin vuokralaisen vaihtuessa.

Lisäksi selvitellään mahdollista järjestää taideretki loppukesästä 2022 sekä Pekka Halosen jalanjäljissä -ulkomaanmatka Kööpenhaminaan syksyllä 2022 tai keväällä 2023 koronatilanne huomioiden.

Valinnat

Pekka Heikkiselle hallituksessa olon määrävuodet täyttyivät ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin taidehistorioitsija Johanna Lindfors.
Seuran hallitukseen valittiin Taina Värri, Taina Hovi, Helena Hurri, Emmi Kaartinen, Pekka Halonen, Anna-Maija Tapper, Satu Grenfors ja Antti Kalliomäki. Toiminnatarkastajiksi valittiin Raija Ruuskanen ja Pekka Holma.

Syyskokous 23.11.2021

Posted on

Pekka Halosen seura ry:n syyskokous järjestetään tiistaina 23.11.2021 klo 18. Halosenniemen ollessa remontissa järjestetään vuosikokous Taiteilijakoti Erkkolassa (Rantatie 25, Tuusula). Kokouksen aluksi tutustutaan Erkkolaan ja esillä olevaan ”Lapsuuden joulu – Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun joulukuvituksia” -näyttelyyn.

Syyskokouksen aiheena on seuran sääntöjen mukaiset asiat

 • jäsenmaksut 2022
 • vuoden 2022 toimintasuunnitelma ja talousarvio
 • puheenjohtajan valinta
 • hallituksen jäsenten valinta
 • toiminnantarkastajien valinta
 • kokousten koollekutsumistapa
 • muut esille tulevat asiat

Tervetuloa!

Pekka Halosen seuran hallitus

P.s. Erkkolan ja Aleksis Kiven kuolinmökin yhteinen pysäköintialue on Aleksis Kiven kujalla, jonne Rantatieltä löytyy opasteet. Erkkolan pihassa on vain invapysäköintipaikka.

Stipendit Keudan Pekka Halosen akatemian opiskelijoille

Posted on

Pekka Halosen seura myönsi Keudan Pekka Halosen akatemian 2021 valmistuville opiskelijoille 500 € stipendin. Se jaettiin puoliksi Leila Välimaalle ja Annukka Göösille. Onnittelut molemmille!

Pekka Halosen Akatemian lopputyönäyttely oli tänä vuonna Kaapelitehtaalla ja oli tutustuttavissa myös verkkonäyttelynä .

Pekka Halosen Akatemian kuvataiteen linjan Leila Välimaa teoksenssa ”Jos päästäisin irti, mihin ajelehtisin?” äärellä.
Pekka Halosen Akatemian opiskelijan Annukka Göösin teos ”Muukalaiset”. Installaation koko 80×120.

Pekka Halosen seura lisää näkyvyyttään – tarkoituksena taiteilijan kulttuuriperinnön säilyminen

Posted on

Pekka Halosen seura lisää näkyvyyttään – tarkoituksena taiteilijan kulttuuriperinnön säilyminen

2.3.2021

Suomen kultakaudenajan taiteella ja taiteilijoilla on ollut iso rooli suomalaisen kulttuuri-identiteetin synnyssä. Taidemaalari Pekka Halonen ja hänen aikalaisensa loivat taidetta, josta moni suomalainen yhä löytää suomalaisuuden syvimmän olemuksen. Pekka Halosen seuran tehtävänä on omalta osaltaan huolehtia siitä, että Halosen persoonan ja taiteen tuntemus säilyy tuleville sukupolville.

Pekka Halosen seura on avannut nettisivut, joilla kerrotaan paitsi taiteilijasta ja hänen taiteestaan myös seuran jäsentoiminnasta. Uudet jäsenet ovat tervetulleita ja jäsenhakemuksen voi nyt helposti lähettää netistä löytyvällä lomakkeella. Seuran jäsenyys pitää sisällään muun muassa vapaan sisäänpääsyn Pekka Halosen taiteilijakotimuseoon Halosenniemeen. Yksityishenkilöiden lisäksi jäseneksi voivat liittyä yhteisöt, jotka haluavat olla mukana tukemassa seuran toimintaa.

– Yhdistyksessämme on tällä hetkellä satakunta jäsentä. Monien muiden yhdistysten tavoin kannamme huolta siitä, mistä löydämme uusia jäseniä ikääntyvän jäsenistömme rinnalle. Yksi keino tähän on toimintamme näkyvyyden lisääminen, kertoo Pekka Halosen seuran puheenjohtaja Pekka Heikkinen.

Taidehistorioitsija Johanna Lindfors on yksi seuran jäsenistä ja myös seuran hallituksen jäsen.
– Suomalaisista taiteilijoista Pekka Halosen työt ovat aina olleet minulle rakkaimpia. Halosen tapa kuvata maisemaa ja henkilöhahmoja on mielestäni hyvin intiimi ja jollakin tapaa erityisen kaunis. On kuin Halonen olisi tosiaan kuunnellut luontoa – hän ymmärsi sitä, Lindfors pohtii.

Lindforsin mukaan seurassa on äärettömän mukavaa olla, kun erilaisista taustoista olevat ihmiset jakavat kiinnostuksen Halosen taiteeseen.
– On sellainen olo, että meidän panoksellamme on merkitystä ja me olemme ikään kuin suojelemassa hänen perintöään.

”Teokset huokuvat suomalaisille rakkaita asioita”

Luonto oli Pekka Haloselle tärkeä inspiraation lähde, ja monet tunnistavat Halosen kädenjäljen nimenomaan hänen talviaiheista maalauksistaan. Halonen kuvasi suomalaisuutta myös ikuistamalla maalauksiinsa ihmisiä heidän arjessaan. Taidehistorioitsija löytää Halosen teoksista modernia otetta, joka puhuttelee yhä uusia sukupolvia:
– Halosen työt kiinnostavat suomalaisia edelleen kovasti. Niissä näkyy maisema, joka on kaikille tuttu. Ja aikana, jolloin kaikki muu kenties tuntuu epävarmalta, on rauhoittavaa palata sellaisten teosten äärelle, jotka huokuvat suomalaisille rakkaita asioita. Lisäksi Halosen paletti – teosten sävymaailma, ja hänen tekniikkansa – vaikuttavat ajattomilta.

Seuran uudet nettisivut löytyvät osoitteesta pekkahalosenseura.fi. Nettisivujen lisäksi seura kertoo toiminnastaan ja tiedottaa tapahtumistaan myös Facebookissa. Tänä vuonna seura on tukemassa taiteilijan kotikonnuilla Lapinlahdella sijaitsevan Taidemuseo Eemilin kesän näyttelyä ”Taiteilijan tie – Eemil ja Pekka Halonen”. Myös yhteistyö Halosenniemen kanssa jatkuu tiiviinä; seuran omistamat Halosen taideteokset ovat usein esillä museon näyttelyissä. Koronan jälkeiseen aikaan on suunnitteilla jälleen jäsenille suunnattuja taideretkiä kotimaassa ja ulkomailla.

Pekka Halosen seura lyhyesti

 •  Perustettu 1977. Perustajajäseniin kuuluivat muun muassa presidentti Urho Kekkonen ja taiteilijan poika Antti Halonen.
 •  Seuran tarkoituksena on tehdä tunnetuksi taiteilijan elämäntyötä ja taidetta, jotta kultakauden taiteen perintö säilyy tuleville sukupolville.
 • Seurassa on jäseniä vähän yli sata. Mukana on myös taiteilijan suvun edustajia.
 • Seuralla on noin 40 Pekka Halosen teosta, jotka on talletettu Halosenniemen museolle.
 • Seuran logossa on Halosenniemen siluettikuva. Sen on suunnitellut taidemaalari, graafikko Jorma Hautala 1993.
 • Tutustu lisää www.pekkahalosenseura.fi
 • Pekka Halosen seura Facebookissa

Pekka Halosen seuran syyskokous

Posted on

Pekka Halosen seuran syyskokous

20.11.2020

Seuran syyskokous pidettiin 18.11.2020 Halosenniemessä. Kokouksessa päätettiin sääntömääräisistä asioista kuten jäsenmaksuista, toimintasuunnitelmasta, talousarviosta sekä valittiin puheenjohtaja, hallitus ja toiminnantarkastajat vuodelle 2021.

Jäsenmaksuista päätettiin nostaa henkilöjäsenmaksu 20 €, mutta yhteisöjäsenmaksu 200 € ja yhdistysjäsenmaksu 40 € pidettiin ennallaan.

Seuran toiminnassa 2021 tulee näkymään yhteistyö Halosenniemen ja monien muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Seura tukee myös Taidemuseo Eemilin kesänäyttelyä ”Taiteilijan tie – Eemil ja Pekka Halosen taidetta”. Koronatilanne vaikuttaa jäsenille järjestettävään toimintaan, mutta mahdollisesti järjestetään taideretki loppukesästä 2021. Suunnitelmissa ollut matka Pekka Halosen jalanjäljissä Kööpenhaminaan toteutetaan, kun se on mahdollista.

Seuran puheenjohtajana jatkaa Pekka Heikkinen. Hallituksessa vuonna 2021 ovat Anna-Maija Tapper, Johanna Lindfors, Satu Grenfors, Taina Värri, Taina Hovi, Helena Hurri, Emmi Kaartinen ja Pekka Halonen. Toiminnantarkastajina jatkavat Raija Ruuskanen ja Pekka Holma.

Syyskokouksessa päätetään myös kokousten kutsumistavoista. Vuoden 2021 kokoukset kutsutaan koolle ensisijaisesti sähköpostitse. Kokouskutsu toimitetaan kirjeitse niiden kohdalla, joilta sähköpostiosoite ei ole tiedossa.

Kokouksen muissa asioissa kerrottiin, että Pekka Halosen seuran verkkosivut www.pekkahalosenseura.fi avataan tämän vuoden aikana ja seura on myös Facebookissa. Lisäksi kerrottiin tiedoksi, että Halosenniemen kuntokartoitusta tehdään alkuvuodesta 2021 ja museo varautuu kunnostustöihin saman vuoden aikana.

Pekka Halosen taidetta Lapinlahdella kesällä 2021

Posted on

Pekka Halosen taidetta Lapinlahdella kesällä 2021

Pekka Halosen seura on tukemassa Pekka Halosen kotikonnuilla Lapinlahdella sijaitsevan Taidemuseo Eemilin ensi kesän näyttelyä ”Taiteilijan tie – Eemil ja Pekka Halonen”. Koronapandemian vuoksi viime kesältä siirtynyt näyttely on esillä 28.5.–5.9.2021.

Kuvanveistäjä Eemil Halonen ja taidemaalari Pekka Halonen olivat serkuksia. He viettivät lapsuutensa Lapinlahdella Linnansalmen Halolassa asuen ja eläen saman maatilan pihapiirissä. Kun heidän perheensä joutuivat luopumaan tilasta vuonna 1888, muuttui tulevaisuus epävarmaksi. Miten serkukset tästä tilanteesta päätyivät taiteilijan tielle? Vastaus ei ole yksiselitteinen, mutta varmasti suvussa elävä koulutuksen arvostus, taiteelliset taipumukset ja kokemukset ja lopulta vahva halu veivät ensin Pekka Halosen ja myöhemmin hänen vanavedessään Eemil Halosen taiteen pariin. Taiteilijan tie kertoo mielenkiintoisella tavalla molempien serkusten elämästä tuoden esille niitä keskeisiä yhtymäkohtia, joissa heidän taiteilijan tiensä risteävät.

Eemil ja Pekka Halosen elämäntyöt keskittyivät kuvataiteelliseen tuotantoon. Heidän teoksensa kuvastavat suomalaisten taiteilijoiden merkittävää roolia kansallisen identiteettimme rakentamisessa. Heidän sosiaalinen nousunsa köyhästä maaseutuyhteisöstä nuoren kansakunnan sivistyneistöön nivoutuu osaksi kansamme tarinaa ja heidän taiteilijauransa mielenkiintoiseksi osaksi kulttuurihistoriaamme.

Näyttelyn toteutetaan yhteistyössä Pekka Halosen seuran ja Halosenniemen museon kanssa.