Pekka Halosen seuran vuosikokous ja Maija-elokuvan ennakkoesitys 21.3.2024

Posted on

Torstaina 21.3. klo 18 pidetään Halosenniememessä seuran kevätkokous, jossa käsitellään sääntöjen mukaan vuoden 2023 toimintakertomus, tilinpäätös, tase sekä toiminnantarkastajien lausunto.

Kokouksen jälkeen saamme nähdä ennakkoon Eeva Leinosen käsikirjoittaman ja ohjaaman lyhytelokuvan ”Maija”. Se kertoo Maija Halosesta ja hänen työstään suomen kirjallisuuden kääntäjänä. Elokuvaa kuvattiin Halosenniemessä syksyllä 2023. Seura on antanut tukea elokuvan tuotantoon. Kesto on noin 20 min.

Tervetuloa kokoukseen!

Pekka Halosen seuran hallitus

Syyskokouksen päätöksiä 21.11.2023

Posted on

Pekka Halosen seuran syyskokous pidettiin 21.11. Halosenniemessä. Kokouksessa käsiteltiin tulevan vuoden jäsenmaksut, toimintasuunnitelma, talousarvio sekä hallituksen ja puheenjohtajan valinnat. Kokouksen päätteeksi tutustuttiin ”Haaveita ja näkyjä – nykytaidetta Nelimarkka-Rahastosta” -näyttelyyn.

Seuran jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan: henkilöjäseniltä 20 €, yritysjäseniltä 200 € ja yhdistyksiltä 40 €.

Toimintasuunnitelma

Pekka Halosen seura ry:n tarkoituksena on toimia Pekka Halosen elämäntyön, taiteen ja persoonallisuuden tuntemuksen syventämiseksi. Seura tukee Pekka Halosta koskevaa tutkimus- ja julkaisutoimintaa sekä järjestää esitelmä- ja kokoustilaisuuksia, tallentaa Pekka Halosta koskevaa aineistoa ja toimii yhteistyössä Halosenniemen museon ja muiden läheisten sidosryhmien, mm. Martta Wendelin Seuran ja Pekka Halosen Akatemian kanssa.

Varsinaisessa toiminnassa painottuu seuran mukanaolo Halosenniemen museon kehittämistyössä. Seura tukee ja avustaa Halosenniemen museon tutkimus-, näyttely- ja julkaisutoimintaa, hankkii mahdollisuuksien mukaan Pekka Halosen taidetta sekä Halosen taiteen tutkimista tukevaa maisemataidekirjallisuutta.

Seura järjestää yhteistapaamisia aiheeltaan ja sijainniltaan läheisten taiteilijaseurojen, taiteilijakoteihin liittyvien yhdistysten kanssa tai muiden paikallisyhdistysten kanssa.

Seura tarjoaa taidekokoelmaansa lainattavaksi ammatillisesti johdetuille museoille Halosenniemen museon välityksellä. Kokoelmaan pohjautuvan näyttelyn kuljetuskustannuksiin voi hakea seuralta avustusta.

Seura voi myöntää stipendin lopputyön tai muun vastaavan opinnäytetyön perustella.

Vuoden aikana seura osallistuu Pekka Halosen syntymäpäivän (23.9.) viettoon, jolloin myös käydään taiteilijan haudalla.

Pidetään huolta Museokadun asunto-osakkeesta ja vuokrataan asuntoa ensisijaisesti taidehistorian opiskelijalle.

Jäsenille järjestetään taideretki vuonna 2024. Jäsenille tarjottavaa toimintaa kehitetään esim. jäsentapahtumien muodossa. Vuosikokousten yhteyteen pyritään järjestämään ohjelmaa.

Seuran verkkosivuilla www.pekkahalosenseura.fi ja Facebook-sivulla viestitään seuran toiminnasta. Jäsenille lähetetään tietoa toiminnasta myös sähköpostitse. Vuosikokouskutsut lähetetään ensisijaisesti sähköpostilla, mutta toimitetaan vuosikokouskutsut myös postitse, jos sähköpostiosoite ei ole tiedossa.

Valinnat

Seuran puheenjohtajana jatkaa taidehistorioitsija Johanna Lindfors.

Kaksivuotiskaudella hallituksen jäseninä jatkavat: Taina Hovi, Emmi Kaartinen, Pekka Halonen, Markus Meckelborg ja Tarja Kärkkäinen. Seuraavalle kaksivuotiskaudelle valittiin Anna-Maija Tapper, Antti Kalliomäki ja Satu Grenfors. Toiminnantarkastajiksi valittiin Raija Ruuskanen ja Pekka Holma.

Kevätkokous 28.3.2023

Posted on

Pekka Halosen seuran kevätkokous on tiistaina 28.3. Halosenniemessä. Kokouskutsu on lähetetty jäsenille.

Kokouksen yhteydessä tutustutaan ”Myllykylän sinisilmäinen ja valkotukkainen – Maija Halonen 150 vuotta” -näyttelyyn Halosenniemen tutkija Johanna Rinta-ahon johdolla.

Uusi teos Pekka Halosen seuran kokoelmaan

Posted on

Pekka Halosen seura kartutti vuoden 2022 lopulla taidekokoelmaansa Pekka Halosen teoksella ”Kukkiva pihlaja”. Pekka Halosen seura halusi taidehankinnallaan juhlistaa Halosenniemen valmistumisen 120-vuotisjuhlavuotta. Teos on tällä hetkellä esillä Halosenniemen näyttelyssä ”Myllykylän sinisilmäinen ja valkotukkainen – Maija Halonen 150 vuotta”.

”Kukkiva pihlaja”- maalaus on Pekka Haloselle tyypillinen kesäinen maisemakuva. Harmoniset, pääosin vihertävät värisävyt yhdistyvät herkäksi kokonaisuudeksi, jossa etualalla kukkivat pihlajanoksat. Teos on ollut merkittävässä yksityiskokoelmassa ja se on konservoitu.

Kukkiva pihlaja on maalattu vuonna 1915, jolloin Halonen täytti 50 vuotta, ja se ajoittuu taiteilijan tuotannossa ajanjaksoon, jolloin hänen ilmaisunsa ja käyttämänsä värit alkoivat rauhoittua yhä seesteisemmiksi. Maalauksiin palasi vahvemmin luonnonmukaisuus ja väreissä Halonen siirtyi vahvasta kolorismista lähemmäs murrettuja sävyjä.

– Maalaus on hyvin viehättävä ja tunnelmallinen työ, ja kokoelmamme kartuttamisen kannalta merkittävä teos. Työssä näkyy Halosen tuttu lähestymistapa maisemaan ja hänen sommittelunsa rauhallisuus, mutta samalla se on nimenomaan tekniikkansa puolesta harvinainen, sanoo Pekka Halosen seuran puheenjohtaja Johanna Lindfors.

– Koska Haloselta tunnetaan vain muutama pointillistinen teos, on hankinta erityisen hieno.

Vuonna 1977 perustettu Pekka Halosen seura on tallettanut kokoelmansa Halosenniemen museolle. Nykyisin seuran kokoelmassa on 39 Pekka Halosen taideteosta sekä noin parisataa luonnosta ja grafiikanlehteä. Kokoelma on vuosien varrella karttunut ostoin ja testamenttilahjoituksin.

Pekka Halosen seura
Halosenniemi
PL 60, 04301 Tuusula

www.pekkahalosenseura.fi

Vuosikokouksen päätöksiä 29.11.2022

Posted on
Pekka Halosen seuran vuosikokous pidettiin 29.11. Halosenniemessä. Tilaisuus alkoi Anni ja Hilda -esityksellä, hahmojen takana ovat tuusulalaiset musiikin ammattilaiset ja paikallisoppaat Taina Piira ja Tuula Saarensola. Kokouksessa käsiteltiin tulevan vuoden jäsenmaksut, toimintasuunnitelma, talousarvio sekä hallituksen ja puheenjohtajan valinnat. Kokouksen päätteeksi tutustuttiin ”Soiva Halosenniemi” -näyttelyyn, jossa on vieraana on joukko suomalaisia eturivin muusikkoja, jotka ovat säveltäneet omat musiikkikappaleensa Pekka Halosen maalauksen innoittamana. Kokouksen lopuksi esiteltiin seuran vastikään hankkima Pekka Halosen maalaus ”Kukkiva pihlaja” vuodelta 1915, jolla halutaan juhlistaa Halosenniemen 120 vuotista historiaa.
Seuran jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan: henkilöjäseniltä 20 €, yritysjäseniltä 200 € ja yhdistyksiltä 40 €.

Toimintasuunnitelmassa huomioidaan seuran mukanaolo Halosenniemen museon kehittämistyössä. Seura tukee ja avustaa Halosenniemen museon tutkimus-, näyttely- ja julkaisutoimintaa, hankkii mahdollisuuksien mukaan Pekka Halosen taidetta sekä Halosen taiteen tutkimista tukevaa maisemataidekirjallisuutta. Seura järjestää yhteistapaamisia aiheeltaan ja sijainniltaan läheisten taiteilijaseurojen, taiteilijakoteihin liittyvien yhdistysten kanssa tai muiden paikallisyhdistysten kanssa.

Seura tarjoaa taidekokoelmaansa lainattavaksi ammatillisesti johdetuille museoille Halosenniemen museon välityksellä. Kokoelmaan pohjautuvan näyttelyn kuljetuskustannuksiin voi hakea seuralta avustusta. Seura voi myöntää stipendin lopputyön tai muun vastaavan opinnäytetyön perustella.

Vuoden aikana seura osallistuu Pekka Halosen syntymäpäivän (23.9.) viettoon, jolloin myös käydään taiteilijan haudalla. Seuran asunnossa tehdään remontointia vuokralaisen vaihtuessa alkuvuodesta.

Järjestetään jäsenille taideretki loppukesästä 2023 sekä selvitellään mahdollisuutta Pekka Halosen jalanjäljissä -ulkomaanmatkaan Kööpenhaminaan syksylle 2023 tai keväälle 2024.

Seuran verkkosivuilla www.pekkahalosenseura.fi ja Facebook-sivulla viestitään seuran toiminnasta. Jäsenille lähetetään tietoa toiminnasta myös sähköpostitse. Vuosikokouskutsut lähetetään ensisijaisesti sähköpostilla, mutta toimitetaan vuosikokouskutsut myös postitse, jos sähköpostiosoite ei ole tiedossa.

Valinnat

Seuran puheenjohtajana jatkaa taidehistorioitsija Johanna Lindfors. Seuran hallitukseen valittiin Taina Hovi, Emmi Kaartinen, Pekka Halonen, Anna-Maija Tapper, Satu Grenfors, Antti Kalliomäki, Markus Meckelborg ja Tarja Kärkkäinen. Toiminnatarkastajiksi valittiin Raija Ruuskanen ja Pekka Holma.

Syyskokous Halosenniemessä 29.11.2022

Posted on

Pekka Halosen seuran vuosikokous on Halosenniemessä tiistaina 29.11. klo 18 alkaen. Ohjelmassa on Anni ja Hilda -esitys sekä tutustuminen Halosenniemen näyttelyyn ”Soiva Halosenniemi”.

Anni ja Hilda

Tilaisuus alkaa Anni ja Hilda -esityksellä, jossa kilpailevien kartanoiden, Vanhankylän ja Järvenpään, tyttäret Anni Åström ja Alfhild Ehrström muistelevat ja tarinoivat 100 vuoden takaisia asioista Tuusulanjärven rannoilta. Tarinoiden lomassa Anni ja Hilda innostuvat myös laulamaan ja soittamaan pianoa.

Annin ja Hildan hahmojen takana ovat tuusulalaiset musiikin ammattilaiset ja paikallisoppaat Taina Piira ja Tuula Saarensola. Taina on oopperalaulaja, laulupedagogi ja kuoronjohtaja. Tuula on kirkkomuusikko, monipuolinen soittaja, laulaja ja kuoronjohtaja.

Syyskokous

Vuosikokouksessa käsitellään muun muassa vuoden 2023 toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valitaan seuran hallitus ja puheenjohtaja.

Halosenniemen näyttely

Soiva Halosenniemi -näyttelyssä Halosenniemen vieraana on joukko suomalaisia eturivin muusikkoja, jotka ovat säveltäneet omat musiikkikappaleensa Pekka Halosen maalauksen innoittamana. Talossa soivat Erja Lyytisen, Lasten Hautausmaan, Laineen Kasperin, Emmi Schwartzin, Anna Inginmaan ja Viikatteen uudet sävellykset. Musiikkiantia täydentävä näyttelykokonaisuus on valittu Tuusulan kunnan eri taidekokoelmista. Lisäksi näyttelyssä on Gyllenbergin säätiöltä lainattu Pekka Halosen herkkä Soittotunnin jälkeen -maalaus.

Tervetuloa vuosikokoukseen kaikki Pekka Halosen seuran jäsenet!

Stipendi Pekka Halosen akatemian opiskelijalle

Posted on

Pekka Halosen seura myönsi Keudan Pekka Halosen akatemian vuonna 2022 valmistuvalle opiskelijalle Minna Kesolle 200 € stipendin. Hän valmistui valokuvauksen suuntautumisen linjalta. Lopputyönäyttely pidettiin Helsingin Kaapelitehtaalla 28.5.–5.6.2022. Näyttelyssä Minna Keson teoskokonaisuus ”Sellaisena kuin sen muistan” osoitti ammatillista kunniahimoa, osaamista ja sitoutumista työhön. Pekka Halosen akatemian näyttely: Minna Keso

Pekka Halosen Akatemian lopputyönäyttely on vielä tutustuttavissa verkossa osoitteessa phaopiskelijat.keuda.fi/

Pekka Halosen seura kiittää Keudan Pekka Halosen akatemiaa ja toimialajohtaja Inga Sihvoa yhteistyöstä.

Vuosikokous 30.3.2022 Halosenniemessä

Posted on
Seuran vuosikokous pystyttiin järjestämään pitkästä aikaa Halosenniemessä koronapandemian jo vähitellen hellittäessä. Myös Halosenniemen puoli vuotta kestänyt kunnostustauko on pitänyt museon ovet suljettuina maaliskuun alkuun asti. Paikanpäällä oli 15 seuran jäsentä.

Vuosikokouksesa käsiteltiin seuran vuoden 2021 toimintakertomus, tilinpäätös, tase sekä toiminnantarkastajien lausunto, jotka kokouksessa vahvistettiin.

Kokouksen jälkeen seuran sihteeri Tarja Kärkkäinen esitteli Halosenniemessä tehtyjä kunnostustöitä. Rakennuksessa päivitettiin lämmitys-, valaistus- ja turvajärjestelmiä. Myös talon tulisijoja kunnostettiin. Lämpöpatterit vaihdettiin turvallisiin ja tehokkaampiin. Näyttelyvalaistus vaihdettiin nykyaikaiseksi. Kesän aikana tullaan kunnostamaan talon ulkoseiniä ja syksyllä on työt jatkuvat ateljeen ikkunan ja sisäseinien osalta. ”Taiteilijaelämää Halosenniemessä” -näyttelyssä esitellään kesän ajan Halosten perhe-elämää Pekka Halosten maalausten ohella.

Vuosikokouksen päätöksiä 23.11.2021

Posted on
Pekka Halosen seuran vuosikokous pidettiin 23.11. Taiteilijakoti Erkkolassa. Kokouksessa käsiteltiin tulevan vuoden jäsenmaksut, toimintasuunnitelma, talousarvio sekä hallituksen ja puheenjohtajan valinnat. Kokouksen päätteeksi tutustuttiin ”Lapsuuden joulu” -näyttelyyn, jossa on esillä jouluisia alkuperäiskuvituksia Martta Wendeliniltä ja Rudolf Koivulta.
Seuran jäsenmaksut päätettiin pitää ennallaan: henkilöjäseniltä 20 €, yritysjäseniltä 200 € ja yhdistyksiltä 40 €.

Toimintasuunnitelmassa huomioidaan seuran mukanaolo Halosenniemen museon kehittämistyössä. Seura tukee ja avustaa Halosenniemen museon tutkimus-, näyttely- ja julkaisutoimintaa, hankkii mahdollisuuksien mukaan Pekka Halosen taidetta sekä Halosen taiteen tutkimista tukevaa maisemataidekirjallisuutta. Seura järjestää yhteistapaamisia aiheeltaan ja sijainniltaan läheisten taiteilijaseurojen, taiteilijakoteihin liittyvien yhdistysten kanssa tai muiden paikallisyhdistysten kanssa.

Seura tarjoaa taidekokoelmaansa lainattavaksi ammatillisesti johdetuille museoille Halosenniemen museon välityksellä. Kokoelmaan pohjautuvan näyttelyn kuljetuskustannuksiin voi hakea seuralta avustusta. Seura voi myöntää stipendin lopputyön tai muun vastaavan opinnäytetyön perustella.

Vuoden aikana seura osallistuu Pekka Halosen syntymäpäivän (23.9.) viettoon, jolloin myös käydään taiteilijan haudalla. Huomioidaan toiminnassa Halosenniemen juhlavuosi, vuonna 2022 tulee 120 vuotta rakennuksen valmistumisesta. Tutkitaan mahdollisuuksia hankkia Pekka Halosen maalaus juhlavuonna. Varaudutaan seuran asunnon remontointiin vuokralaisen vaihtuessa.

Lisäksi selvitellään mahdollista järjestää taideretki loppukesästä 2022 sekä Pekka Halosen jalanjäljissä -ulkomaanmatka Kööpenhaminaan syksyllä 2022 tai keväällä 2023 koronatilanne huomioiden.

Valinnat

Pekka Heikkiselle hallituksessa olon määrävuodet täyttyivät ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin taidehistorioitsija Johanna Lindfors.
Seuran hallitukseen valittiin Taina Värri, Taina Hovi, Helena Hurri, Emmi Kaartinen, Pekka Halonen, Anna-Maija Tapper, Satu Grenfors ja Antti Kalliomäki. Toiminnatarkastajiksi valittiin Raija Ruuskanen ja Pekka Holma.

Syyskokous 23.11.2021

Posted on

Pekka Halosen seura ry:n syyskokous järjestetään tiistaina 23.11.2021 klo 18. Halosenniemen ollessa remontissa järjestetään vuosikokous Taiteilijakoti Erkkolassa (Rantatie 25, Tuusula). Kokouksen aluksi tutustutaan Erkkolaan ja esillä olevaan ”Lapsuuden joulu – Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun joulukuvituksia” -näyttelyyn.

Syyskokouksen aiheena on seuran sääntöjen mukaiset asiat

  • jäsenmaksut 2022
  • vuoden 2022 toimintasuunnitelma ja talousarvio
  • puheenjohtajan valinta
  • hallituksen jäsenten valinta
  • toiminnantarkastajien valinta
  • kokousten koollekutsumistapa
  • muut esille tulevat asiat

Tervetuloa!

Pekka Halosen seuran hallitus

P.s. Erkkolan ja Aleksis Kiven kuolinmökin yhteinen pysäköintialue on Aleksis Kiven kujalla, jonne Rantatieltä löytyy opasteet. Erkkolan pihassa on vain invapysäköintipaikka.