Pekka Halosen seura lisää näkyvyyttään – tarkoituksena taiteilijan kulttuuriperinnön säilyminen

Posted on

Pekka Halosen seura lisää näkyvyyttään – tarkoituksena taiteilijan kulttuuriperinnön säilyminen

2.3.2021

Suomen kultakaudenajan taiteella ja taiteilijoilla on ollut iso rooli suomalaisen kulttuuri-identiteetin synnyssä. Taidemaalari Pekka Halonen ja hänen aikalaisensa loivat taidetta, josta moni suomalainen yhä löytää suomalaisuuden syvimmän olemuksen. Pekka Halosen seuran tehtävänä on omalta osaltaan huolehtia siitä, että Halosen persoonan ja taiteen tuntemus säilyy tuleville sukupolville.

Pekka Halosen seura on avannut nettisivut, joilla kerrotaan paitsi taiteilijasta ja hänen taiteestaan myös seuran jäsentoiminnasta. Uudet jäsenet ovat tervetulleita ja jäsenhakemuksen voi nyt helposti lähettää netistä löytyvällä lomakkeella. Seuran jäsenyys pitää sisällään muun muassa vapaan sisäänpääsyn Pekka Halosen taiteilijakotimuseoon Halosenniemeen. Yksityishenkilöiden lisäksi jäseneksi voivat liittyä yhteisöt, jotka haluavat olla mukana tukemassa seuran toimintaa.

– Yhdistyksessämme on tällä hetkellä satakunta jäsentä. Monien muiden yhdistysten tavoin kannamme huolta siitä, mistä löydämme uusia jäseniä ikääntyvän jäsenistömme rinnalle. Yksi keino tähän on toimintamme näkyvyyden lisääminen, kertoo Pekka Halosen seuran puheenjohtaja Pekka Heikkinen.

Taidehistorioitsija Johanna Lindfors on yksi seuran jäsenistä ja myös seuran hallituksen jäsen.
– Suomalaisista taiteilijoista Pekka Halosen työt ovat aina olleet minulle rakkaimpia. Halosen tapa kuvata maisemaa ja henkilöhahmoja on mielestäni hyvin intiimi ja jollakin tapaa erityisen kaunis. On kuin Halonen olisi tosiaan kuunnellut luontoa – hän ymmärsi sitä, Lindfors pohtii.

Lindforsin mukaan seurassa on äärettömän mukavaa olla, kun erilaisista taustoista olevat ihmiset jakavat kiinnostuksen Halosen taiteeseen.
– On sellainen olo, että meidän panoksellamme on merkitystä ja me olemme ikään kuin suojelemassa hänen perintöään.

”Teokset huokuvat suomalaisille rakkaita asioita”

Luonto oli Pekka Haloselle tärkeä inspiraation lähde, ja monet tunnistavat Halosen kädenjäljen nimenomaan hänen talviaiheista maalauksistaan. Halonen kuvasi suomalaisuutta myös ikuistamalla maalauksiinsa ihmisiä heidän arjessaan. Taidehistorioitsija löytää Halosen teoksista modernia otetta, joka puhuttelee yhä uusia sukupolvia:
– Halosen työt kiinnostavat suomalaisia edelleen kovasti. Niissä näkyy maisema, joka on kaikille tuttu. Ja aikana, jolloin kaikki muu kenties tuntuu epävarmalta, on rauhoittavaa palata sellaisten teosten äärelle, jotka huokuvat suomalaisille rakkaita asioita. Lisäksi Halosen paletti – teosten sävymaailma, ja hänen tekniikkansa – vaikuttavat ajattomilta.

Seuran uudet nettisivut löytyvät osoitteesta pekkahalosenseura.fi. Nettisivujen lisäksi seura kertoo toiminnastaan ja tiedottaa tapahtumistaan myös Facebookissa. Tänä vuonna seura on tukemassa taiteilijan kotikonnuilla Lapinlahdella sijaitsevan Taidemuseo Eemilin kesän näyttelyä ”Taiteilijan tie – Eemil ja Pekka Halonen”. Myös yhteistyö Halosenniemen kanssa jatkuu tiiviinä; seuran omistamat Halosen taideteokset ovat usein esillä museon näyttelyissä. Koronan jälkeiseen aikaan on suunnitteilla jälleen jäsenille suunnattuja taideretkiä kotimaassa ja ulkomailla.

Pekka Halosen seura lyhyesti

  •  Perustettu 1977. Perustajajäseniin kuuluivat muun muassa presidentti Urho Kekkonen ja taiteilijan poika Antti Halonen.
  •  Seuran tarkoituksena on tehdä tunnetuksi taiteilijan elämäntyötä ja taidetta, jotta kultakauden taiteen perintö säilyy tuleville sukupolville.
  • Seurassa on jäseniä vähän yli sata. Mukana on myös taiteilijan suvun edustajia.
  • Seuralla on noin 40 Pekka Halosen teosta, jotka on talletettu Halosenniemen museolle.
  • Seuran logossa on Halosenniemen siluettikuva. Sen on suunnitellut taidemaalari, graafikko Jorma Hautala 1993.
  • Tutustu lisää www.pekkahalosenseura.fi
  • Pekka Halosen seura Facebookissa