Uusi teos Pekka Halosen seuran kokoelmaan

Posted on

Pekka Halosen seura kartutti vuoden 2022 lopulla taidekokoelmaansa Pekka Halosen teoksella ”Kukkiva pihlaja”. Pekka Halosen seura halusi taidehankinnallaan juhlistaa Halosenniemen valmistumisen 120-vuotisjuhlavuotta. Teos on tällä hetkellä esillä Halosenniemen näyttelyssä ”Myllykylän sinisilmäinen ja valkotukkainen – Maija Halonen 150 vuotta”.

”Kukkiva pihlaja”- maalaus on Pekka Haloselle tyypillinen kesäinen maisemakuva. Harmoniset, pääosin vihertävät värisävyt yhdistyvät herkäksi kokonaisuudeksi, jossa etualalla kukkivat pihlajanoksat. Teos on ollut merkittävässä yksityiskokoelmassa ja se on konservoitu.

Kukkiva pihlaja on maalattu vuonna 1915, jolloin Halonen täytti 50 vuotta, ja se ajoittuu taiteilijan tuotannossa ajanjaksoon, jolloin hänen ilmaisunsa ja käyttämänsä värit alkoivat rauhoittua yhä seesteisemmiksi. Maalauksiin palasi vahvemmin luonnonmukaisuus ja väreissä Halonen siirtyi vahvasta kolorismista lähemmäs murrettuja sävyjä.

– Maalaus on hyvin viehättävä ja tunnelmallinen työ, ja kokoelmamme kartuttamisen kannalta merkittävä teos. Työssä näkyy Halosen tuttu lähestymistapa maisemaan ja hänen sommittelunsa rauhallisuus, mutta samalla se on nimenomaan tekniikkansa puolesta harvinainen, sanoo Pekka Halosen seuran puheenjohtaja Johanna Lindfors.

– Koska Haloselta tunnetaan vain muutama pointillistinen teos, on hankinta erityisen hieno.

Vuonna 1977 perustettu Pekka Halosen seura on tallettanut kokoelmansa Halosenniemen museolle. Nykyisin seuran kokoelmassa on 39 Pekka Halosen taideteosta sekä noin parisataa luonnosta ja grafiikanlehteä. Kokoelma on vuosien varrella karttunut ostoin ja testamenttilahjoituksin.

Pekka Halosen seura
Halosenniemi
PL 60, 04301 Tuusula

www.pekkahalosenseura.fi